***       Водещите новини за деня до 13.00 ч., 

...
   ***   
   Водещите новини за деня до 13.00 ч., 
Коментари Харесай

Водещите новини! В НК няма текст за инкриминиране на изтезания и жестокост. Мутафчиева: Защо Радев бави закона за домашното насилие


   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 1 август   

 

Има потребност от промени в Наказателния кодекс (НК), тъй като има „ бяло леке “ в него. Това съобщи пред БТВ омбудсманът Диана Ковачева във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

„ Бялото леке се отнася до случаи на съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, са доста и те не могат да бъдат осъдени, тъй като в Наказателен кодекс няма текст за инкриминиране на изтезания, грубо, нечовешко, унизително отношение “, изясни Ковачева.

***

„ Законът е признат на 21 юли, само че към момента не е обнародван в Държавен вестник. Това е въпрос, който би трябвало да се зададе на президентската институция. Защо в случай, че е толкоз значима тематика, неговото обявяване се бави? "

Това сподели пред БНР Илина Мутафчиева от ПП-ДБ за Закона за отбрана от домашното принуждение във връзка настоящия случай с момичето от Стара Загора, чието тяло бе обезобразено с макетно ножче.

Законопроектът е бил направен с доста мощна социална поддръжка, счита Мутафчиева.

***

В " Държавен вестник " са обнародвани измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение. Така Заповедта за незабавна отбрана на жертвите на принуждение ще влиза неотложно за осъществяване.

С измененията Заповедта за незабавна отбрана на лица, жертви на домашно принуждение, предстои на неотложно осъществяване и се връчва на страните. Тя не предстои на обжалване. И има деяние до издаването на заповед за отбрана или до отхвърли на съда, в случай че съдът не уточни различен, по-дълъг период на деяние. Заповедта служебно се изпраща до районните ръководства, където живеят и причинителя, и потърпевшия.

***

***

Моника Маринова първа алармира за случая. Близката до фамилията на потърпевшото момиче получи и закани за живота си. „ Вчера видях море от хора. Много плакахме, тъй като имахме потребност да знаем, че не сме сами “.

***

Певицата Йоана Захариева-Йоко с разкрития за момичето, което за наставление е подстригано от президента на баскетболния клуб на " Левски " Тити Папазов в предишното.

***

През 2018 година телевизионната водеща Виктория Маринова от Русе бе убита с особена свирепост. Убиецът призна виновността си и вместо пожизнен затвор, получи 30-годишна присъда.

Тогава фамилията и околните настояха за промени в правосъдната система и отпадане на съкратеното правосъдно разследване при тежки закононарушения. Има ли разминаване в упованията за правдивост и действителните санкции за причинителите, и по какъв начин се съвземат фамилиите след сходна покруса?

***

Арестуваха мъж, заплашвал неколкократно с ликвидиране дамата, с която живее на брачен начала. При един от случаите, обвиненият даже опрял кухненски нож до шията на жертвата.

Случаят е станал измежду бял ден на 20 май в къща в село Долни Богров, написа Дарик.

Обвиняемият се заканил с ликвидиране на дамата с думите: „ Ще те убия, в случай че не се махнеш незабавно “, а малко по-късно взел кухненски нож и опрял острието му до гърлото й.

***

Процентът на жителите, които са съгласни българите да са вписани в Конституцията и по този метод да се подсигуряват техните човешки и цивилен права, са доста повече от предстоящото при тази жестока антибългарска акция, която се води в Македония. Това мнение изрече пред БНР журналистът Владимир Перев.

***

Това заяви началникът на Харковския гарнизон Сергей Мелник в формалния си Telegram канал General Marseille. В 23:18 той прикани жителите на Харков да останат в убежищата.

След среднощ Мелник прикани жителите на Харковска област да не подценяват предизвестието за въздушна офанзива, защото в небето над региона са видяни безпилотни летателни апарати вид " Шахед ".

***

Възможно е да се подсигурява успеха на справедливостта, когато всички отговорни за терора бъдат подведени под отговорност, като всеки ден се усилва натискът върху държавата-агресор.

***

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР